zaterdag 19 november 2011

Sinterklaas: Recepten voor Marsepein

Marsepein is vernoemd naar een zekere Sint-Marcus die dol was op deze zoete lekkernij. Marsepein betekent namelijk Marci-pane oftewel brood van Marcus.

Ingrediënten:
  • 300 gram poedersuiker
  • 4 eetlepels bloem
  • 100 gram boter
  • 4 druppels amandelextract
  • verschillende kleuren bakkleurstof
Bereidingswijze:
  • Kneed alles goed door elkaar tot een bal.
  • De marsepein kun je kleuren door er wat druppels bakkleurstof aan toe te voegen.
  • Wanneer je geen kleurstof kan vinden of het niet mag eten dan kan je ook bietensap gebruiken voor rode marsepein, of reine-claudesiroop voor groene marsepein of wortelsap voor oranje marsepein.

Recept voor Marsepein versie 2

Dit recept voor marsepein is gemaakt van echte gepelde amandelen.

Ingrediënten:
  • 350 gram gepelde amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels
  • Oranjebloesemwater
 
Bereidingswijze:
  • Leg de amandelen een paar tellen in kokend water en houd ze daarna onder de koude kraan.
  • Wrijf de bruine velletjes van de amandelen en doe ze met het stalen mes in de foodprocessor.
  • Hak ze eerst tot ze heel fijn gemalen zijn.
  • Voeg dan het eiwit, de poedersuiker en het oranjebloesemwater toe en laat de machine nog even draaien tot u een samenhangend geheel heeft.
  • Leg de marsepein in plastic folie een paar uur in de koelkast.
  • Kleur de marsepein eventueel met een paar druppels levensmiddelenkleurstof en kneed die er heel goed door.

Recept voor Marsepein versie 3

Dit recept voor marsepein bevat een fleugje oosters

Ingrediënten:
  • 250 gram gedopte amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater (verkrijgbaar in o.a. Turkse winkels),
  • 1½ eiwit
  • Eventueel voedselkleurstof
  • bakpapier of folie
 
Bereidingswijze:
  • Zet de amandelen op met ruim koud water en laat ze aan de kook komen. Giet ze af en overgiet ze met koud water. Pel de amandelen en droog ze. Maal ze in een amandelmolen of vleesmolen zeer fijn.
  • Zeef de poedersuiker en voeg de gemalen amandelen, oranjebloesemwater en het eiwit toe.
  • Maal alles nog eens.
  • Verpak de marsepein in vochtig gemaakt bakpapier of folie en laat deze 1 nacht rusten.
  • Kleur de marsepein eventueel met enkele druppels voedselkleurstof.
  • Van deze (gekleurde) marsepein kun je allerlei figuurtjes maken.
  • Plak er met iets losgeklopt eiwit decoraties op.
  • Als je een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker neemt, krijg je een fijner soort marsepein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten