woensdag 12 oktober 2011

10 Sinterklaas weetjes

1. Waarom ziet Sint Nicolaas eruit als een bisschop?
Sint Nicolaas was ook een bisschop. Hij was bisschop van de Grieks-Katholieke kerk in de plaats Myra in Klein-Azië (tegenwoordig Turkije).
2. Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan?
Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Het pietenpak is dus eigenlijk een "pagepak".
3. Komt Sint Nicolaas uit Spanje?
Sint Nicolaas leefde en werkte in Klein-Azië. Door de handel met Italië kwam hij ook in dat land. Italië was gedeeltelijk van Spanje. Spanje was in die tijd een rijk land waar veel luxe artikelen en lekkers vandaan kwamen. Dus dachten de mensen dat Sint Nicolaas daar zelf ook vandaan kwam.
4. Waarom rijdt Sint Nicolaas op een schimmel?
De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hoge heren dat voornaam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paarden of schimmels.
5. Waarom gaan Sint en Piet 's-nachts over de daken?
Sint Nicolaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle kadootjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer. Ook de god Wodan hield op deze manier contact met de mensen op aarde. Wellicht ligt daar de oorsprong van dit gebruik.
6. Waarom heeft Piet altijd een roe en een zak bij zich?
Vaak moet Piet de schoorsteen met de roe schoonvegen zodat de kadootjes schoon en netjes beneden komen. De zak is een handig vervoermiddel voor de kadootjes en het snoepgoed.
7. Waarom zetten kinderen met Sinterklaas hun schoen?
Al eeuwen wordt een schoen gebruikt om bijzonderheden in te ontvangen en omdat ieder kind zijn of haar eigen schoen heeft, kan Piet zich nooit vergissen met het uitdelen van de kado's.
8. Worden er weleens kinderen in de zak meegenomen naar Spanje?
Nooit. Als het moet wordt er wel mee gedreigd, maar Sint Nicolaas houdt van de kinderen en laat ze daarom altijd bij hun vader en moeder.
9. Hoe oud is Sint Nicolaas eigenlijk?
Sint Nicolaas is in het jaar 270 geboren. Dus nu, in 2004, is hij 1734 jaar oud.
10. Waarom heeft Sint Nicolaas hulp van een "zwarte" Piet en niet van een "witte" of "gele" Piet?
Piet is door al die jaren schoorsteenvegen zo zwart van het roet geworden dat niemand meer weet welke huidkleur hij oorspronkelijk had. Het is ook helemaal niet belangrijk. Het doet er toch niet toe of je zwart, wit of geel bent, of welke kleur dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten